* Her Yerden Marka Başvurusu
* Uzman İşbirliği ile Çözüm
MARKA @
Marka, işletmenizin mallarının ve/ya hizmetlerinin başkalarının mallarından ve/ya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan işarete verilen isimdir. Bu işaretler sadece bir sözcükten oluşabileceği gibi tek başına bir logonun veya her ikisinin birlikte de kullanılmasından da oluşabilir.
Ticaret unvanı, ticaret yapılırken kullanılması gereken addır. Marka ise, ürün veya hizmetlerinizi diğer ürün veya hizmetlerden ayıran unsurlardır. Bir işletmenin bir ticaret ünvanı fakat birden fazla markası olabilir.
Markanın en temel işlevi ayırt etmektir. Bu nedenle marka olacak ibareler benzersiz değilse de en azından orijinal ve karakteristik olmalıdır. Ayırt edicilik marka tesciline konu olan isim, işaret veya şeklin diğer mal ve hizmetlerden bariz bir şekilde farklı olması kriteridir. Kişilerin isimleri, soy isimleri, sloganlar, şekiller, sayılar, harfler ve her türlü işaret marka tesciline konu olabilir.
Marka koruması esas olarak tescil yoluyla elde edilebilir. Marka tescili bir zorunluluk değildir. Fakat tescil marka üzerindeki hakları ispatlar ve marka ihlalini engeller. Bir markanın tescil ettirilmesi, benzer ya da taklit bir marka ile ihtilaf oluşması halinde çok güçlü bir koruma sağlar. Kullanılacak markanın veya işaretin ürünün veya hizmetin bir unsuru olarak kullanılabilmesi ve tüm haklarının kullanan kişide olabilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka tescil koruma başvurusunun yapılmış olması ve bu hakkın kazanılmış olması gereklidir. Markanızın mülkiyetini almak için markanızı mutlaka tescil ettiriniz. Markanın ayırt etme, garanti etme, reklam, mutlak hak, koruma gibi birçok işlevi vardır. Marka tescili işletmelere fikri ve sınai haklarını yasal olarak korumak için avantajlar sağlar. İşletmenize ait markanın işletmenize ait malvarlıkları yanında tamamen bağımsız ve istenildiği zaman başkalarına satış yapılabilen bağımsız bir değer sağlar. Devir, lisans, rehin, miras yoluyla intikal olabilir. KOSGEB desteklemeleri gibi bir çok devlet teşvikinden yararlanabilmenizi sağlar.
Marka Başvurunuz yapıldığı andan itibaren tescil edilmeden önce de markanız hukuki koruma altına girmektedir.
Her işletme muhakkak marka kullanmakta ve bu marka aracılığıyla tanınmışlık kazanmaktadır. Marka bir ürünün korunması ve geleceğidir. Her işletmenin kendine ait bir markası olması gerekir.
Marka tescil sınıfı sistemiyle üretilen hizmetler ya da ürünler sınıflandırılarak ayrıştırılır. Marka tescil işlemleri için marka tescil sınıfları bulunmaktadır. Marka nice sınıfları olarak da adlandırılmaktadır. Marka sınıf listesi toplamda 45 sınıftan oluşmaktadır. Marka sınıfları listesinde mallar 34 sınıfta, hizmetler ise 11 sınıfta toplanmıştır. Marka tescil sınıf kodları; 34. sınıfa kadar olanlar üretim yapan markaların marka tescil işleminde seçecekleri marka sınıfları içerisindedir. Marka sınıfları içerisinde 35. sınıf dahil 45. sınıfa kadar devam eden maddeler ise hizmet alanında çalışan firmaların marka tescil işleminde başvuru yapması gereken alanlardır.
Marka tescili 10 yıl süre ile marka haklarını koruyan resmi bir kayıttır. Bu süre içerisinde marka aleyhine doğabilecek hak ihlallerini engelleyerek markanın zarar görmesinin önüne geçer. Marka başvurusu ile başlayan marka koruma süresi, 10 yıllık süresinin dolmasının ardından marka tescil yenileme ücretinin ödenmesiyle yenilenebilir. Marka tescili yenileme talebi koruma süresinin sona ereceği ayın son gününden önceki altı ay içinde gerçekleştirilmelidir.
Marka tescili yenileme süresinin kaçırılması halinde, ek bir ücreti ödeyerek yenileme talebini, koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren altı ay içinde yapılabilir.
Tanınmış Marka Tescili kavramı, markanın yaptığı bütün faaliyetler sonucunda herkesçe bilinme yeterliliği esas alınan tescildir. Tescilli marka, sadece tescil edildiği mal ve hizmet sektörü içinde markayı korumasına olanak tanımaktadır. Fakat tanınmış marka tescili, sadece bulunduğu mal ve hizmet sektörü içinde değil, aynı zamanda tüm mal ve hizmet sektörleri içinde markayı korumasını sağlamaktadır.
Tescilli bir markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir. Bu gibi durumlarda iptal yetkisi yetkili mahkemelere aittir.
Girişimciler doğru başvuruda bulunarak kendi markalarının tescilini alabilirler. Marka tescilinde dikkat edilecek husus markanın seçimi ve marka tescilinin kapsayacağı mallar ya da hizmetler sınıfının seçimidir. Seçilen işaretin diğer markalardan farklı olması, benzer markalardan ayırt ediciliğinin olmasıdır.
Ancak TÜRKPATENT nezdindeki tescil sürecinin bilinmesi yeterli değildir, Tescil süreci doğru araştırma, takip, bilgi ve deneyim gerektirir. Ayrıca yargı, mahkemeler nezdindeki uygulamaların da bilinmesi önemlidir. Marka, patent, tasarım, telif tescili, idari ve hukuki birçok süreçten oluşmakta olup bunların tam ve doğru bilinmesi ve yönetilmesi önem taşımaktadır. İlerleyen süreçte ciddi risklerin doğmaması için hukuki mevzuatın ve hukuk uygulamasının da bilinmesi gerekir.
Marka Tescil, markaların seçimi ve araştırılması, tescil edilebilirlik durumu, marka yenilemeleri, benzer marka itirazları, marka lisans sözleşmeleri ve marka hukukuyla ilgili diğer bütün konularda bilgi, uzmanlık ve danışmanlık desteği gerekir. Taklit markaya, ilan sırasında itiraz etmezseniz tescil edilebilir. Tescil edilen taklit markanın kullanılmasını engellemek ve taklit markayı hükümsüz kılmak uzun ve masraflı süreç gerektirir.
Marka Tescil Süreci:
1.Ön araştırma yapılır, kullanımda olan bir marka ile aynı ise yeni bir marka tasarlanır,
2.Başvuru, (Türk Patent ve Marka Kurumuna)
3.Türk Patent ve Marka Kurumunun başvuruyu şekli incelemeden geçirmesi,
4.Türk Patent ve Marka Kurumunun başvuruyu benzerlik incelemesinden geçirmesi,
5.Üçüncü kişilerin itiraz ve karşı görüşleri için markanın 2 ay yayımı,,
6.Yayım süresince herhangi bir itiraz veya karşı görüş gelmemesi halinde markanın tesciline karar verilir,
Marka Tescil Belgesi itiraz, kısmi veya tam red olmadığı takdirde 6 ile 8 ayda verilmektedir. Ancak marka koruması başvuru ile başlamaktadır.
TÜRKPATENT kurumunun verdiği kararlara karşı öncelikle kurum içi idari itirazların yapılması gerekir. Yapılan itirazlar, beklenen sonucu vermezse kesinleşmiş kurum kararına karşı Ankara Fikri Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi nezdinde “Kurum Kararının İptali Davası” açmak mümkündür.
İtiraz akabinde açılacak davanın konusu “kurum kararının yerindeliği...” olduğundan yargılama da sadece marka dosyası kapsamında ki itiraz, savunma ve delillerin dikkate alınması gerekir.
Karara İtiraz, marka başvurusu yapıldıktan sonra inceleme sonucunda kurumun verdiği karara itiraz edilme hakkını tanımlar. Karar bildiriminden itibaren 2 ay içerisinde yazılı ve gerekçeli olarak itiraz işlemi yapılabilir. Yapılan İtirazlar, “Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenmektedir.
Yayına itiraz, resmi marka bülteninde yayın/yayım kararı verilmiş bir marka için diğer marka sahipleri veya marka sahibi olmasa da markanın tescil edilmesinin mutlak ya da nispi ret hükümlerine göre tescil edilmemesi gerektiğini iddia eden kişiler tarafından marka yayın süresi olan 2 aylık süre içerisinde yapılabilir.
Hem karara itiraz hem de yayına/yayıma itiraz süreçlerinin deneyimli ve konusunda uzman marka vekilleri tarafından yapılması geri dönüşü olmayan süreçlerin yaşanmasını engellemek için önemlidir.
Sık Karşılaşılan Marka Davaları;
-Marka İhlali / Tecavüzü ve Zararın Tazmini Davası,
-Taklit ürünlerin üretilmesinin engellenmesi ve üretilenlerin imhası davası,
-Markanın Hükümsüzlüğü Davası,
-Tescilli Markanın fiilen kullanılmaması nedeniyle Marka İptal Davası,
-TürkPatent Kararlarının İptali Davası,
-Ceza Davası,
-Delil Tespit Davası,
Gümrüklerde el koyma için hukuki işlemler…vb farklı dava ve hukuksal işlemler bulunmaktadır…
Ayrıca markanın gerçek hak sahibinin belirlenmesi, markalar arasındaki benzerlik, TÜRKPATENT kararlarına itiraz, yurtdışında tescilli olan markanın ülkemizde de korunup korunmadığı, paralel ithalat, marka devri ve lisans işlemlerinde yaşanan sorunlardan kaynaklanan ihtilaflara da sıklıkla rastlanılmaktadır.
Marka Başvurusu yapılırken şahıs adına veya tüzel kişilik (Limited şirket, Anonim şirket vb) adına farklılık göstermektedir.
Tüzel Kişi (şirket) Başvuruları :
– Vergi Levhası fotokopisi
– Şirket imza sirküleri fotokopisi
– Markayı ifade eden logo varsa
– Vekaletname (Noter Onayı gerekmez)
Şahıs Başvuruları :
– Kimlik fotokopisi
– Markayı ifade eden logo varsa
– Vekaletname (noter onayı gerekmez)